Hammartå, Klubbtå och Klotå

Hammartå, klubbtå och klotå är olika felställningar i tårna som uppkommer genom obalans i framfoten. Hammartå – böjd i mellanleden, klubbtå – böjd i ytterleden och klotå – böjd i både mellan- och ytterleden.

Förändringarna sker successivt och det blir svårt eller omöjligt att sträcka ut tån. Felställningen kan drabba vilken tå som helst på foten men vanligast är att det drabbar 2a, 3e eller 4e tån.

Felställningar i tårna är vanliga och förekommer oftare hos kvinnor än män. Ärftlighet antas spela en stor roll. Däremot antas fotformen spela mindre roll då man ser detta hos både de med låga valv som med höga valv.

Symptom vid Hammartå

  • Det vanligaste symptomet är skobesvär med trycksmärta i relation till påverkad tå. Det är svårt att få plats i på höjden i skon och trycket från skorna kan så småningom bilda ömmande hudförhårdnader och ibland sår.
  • Vid mer uttalad felställning får du även belastningssmärta i framfoten under framfotens ledhuvuden.
Hammartå, Klubbtå och Klotå camp pro

Behandling av Hammartå

  • Individuellt anpassade fotbäddar för stabilisering och korrigering av fotens biomekanik (belastningsmönster) och avlastning för framfoten rekommenderas.
  • Skorna måste vara rymliga över området som är drabbat och ge plats åt tån/tårna. Det finns skor med elastiskt material över framfoten för att minska tryck, vår butik på Kungsgatan kan hjälpa dig.
  • Du kan också prova att lästa ut skorna över vissa tydliga punkter, en skomakare kan hjälpa till med detta.
  • Det är vanligt att förhårdnader uppkommer, medicinsk fotvård kan då vara ett alternativ.
  • Ta kontakt med din läkare vid svåra besvär.

Hitta en klinik

Camp Pro finns på ett flertal orter runt om i Sverige. Nedan hittar du kontaktuppgifter till våra kliniker.