Ryggkorsett & Ryggortos

En ortos som stödjer, avlastar eller korrigerar rygg och bål kallas ryggkorsett, ryggortos eller gördel.

Korsetten har som funktion att stödja ryggen när det finns behov för detta. Den stabiliserar upp ryggen och håller kroppen i rätt position. Vid plötsligt akut smärta, långvarigt ryggont, diskbråck eller skolios kan en ryggortos användas som avlastning av ländrygg eller bröstrygg.

Det finns olika typer av korsetter beroende på smärtproblematiken. Hos oss på Camp Pro hittar du både mjuka och rigida korsetter för smärtlindring och stabilitet. Vid val av korsett är det viktigt att överväga indikation och anatomi men också att ta hänsyn till patientens figurtyp, livsstil och acceptansnivå.

Utprovning och individuell anpassning av ortoser för rygg, som korsett eller gördel, kan göras på våra mottagningar i Stockholm, Skåne & Uppsala. Välj utprovning av ortos när du bokar eller välj ett nybesök om du vill få hjälp med ett besvär. I Stockholm hjälper vi dig direkt i butiken på Kungsgatan. 

Vilka typer av ryggkortsetter finns det?

Mjuka/elastisk korsetter

Hos Camp Pro använder vi antingen mjuka eller rigida ryggkorsetter beroende på dina behov. Mjuka korsetter är för det mesta tillverkade i ett elastiskt material med insydda skenor i plast. Dessa brukar sitta i sidorna och i ryggpartiet på korsetten. Mjuka korsetter används när problemen inte är så svåra men det finns ett behov för stöd och avlastning för ryggen. Hos Camp Pro får du ryggkorsetter som är elastiska, smidiga och kännetecknas av sin ventilerande förmåga, låga vikt och optimala passform.

Rigida korsetter

Har du svårare besvär behövs en stabilare korsett. Denna typ av korsett kallas för rigid korsett. Detta kan användas när patienten har en allvarlig skolios, fraktur på ryggraden eller kompressionsfrakturer. Rigida ortoser används exempelvis vid immobiliseringsbehandling av lumbala och thoracolumbala stabila frakturer och ett urval av rigida ryggortoser används vid behandling av till exempel kompressionsfrakturer och andra tillstånd där immobilisering av ryggraden eller hållningskontroll eftersträvas.

Vanliga skador och diagnoser där en ryggkorsett är lämplig

Ryggskott/Lumbago

Vid smärta i ländryggen kan en ryggortos ge stabilitet, avlastning och kompression för ländryggen. Beroende på materialet i korsetten kan den även ge en del värme. Vid fysisk vardagsaktivitet ger tyget och skenorna en stabilitet över buken och ländryggen. Korsetten fungerar genom att komprimera mjukdelarna och ge ett lätt stöd över ländryggen. Dessutom minskar även Korsetten muskelspänningar och felställning i ländryggen. 

Läs mer om ryggskott här.

Diskbråck

Beroende på storleken på diskbråcket och hur den är placerad mellan diskarna kan det ibland behövas en stabilare korsett. Dessa är då tillverkade i tyg eller ett mindre elastiskt material där det finns insydda plastfjädrar runt om i korsetten och oftast öppna kanaler i ryggdelen där formbara skenor kan placeras. Den stabiliserar upp ryggen och håller kroppen i rätt position, vilket motverkar överansträngning. 

Läs mer om diskbråck här.

Skolios/Rygg-/kompressionsfraktur

Vid dessa diagnoser används korsett som är tillverkad plast och kan individanpassas efter önskad form.  En rigid korsett fixerar överkroppen och slutar under armarna. Den stabiliserar upp ryggen och håller kroppen i rätt position, vilket motverkar överansträngning. Korsetten används alltid med ett linne under. Dessa tillverkas individuellt på en ortopedteknisk avdelning.