Ortopediska inlägg och fotbäddar

Våra ortopediska inlägg och fotbäddar är framtagna med precision för att ge optimal komfort och stöd för dina fötter. Genom att korrigera fotställning och fördela belastningen jämnt över foten, bidrar fotbäddar och skoinlägg till att minska smärta och öka komforten i vardagen – vare sig det handlar om att lindra kroniska fotproblem eller att förbättra dina sportprestationer.

Hos Camp Pro är alla ortopediska inlägg individuellt anpassade, och vi använder oss av flera olika tekniker och material för att skapa inlägg som inte bara är funktionella utan också hållbara och bekväma.

Ditt kompletta val för ortopedteknik

På Camp Pro är vi redo att hjälpa dig vare sig du väljer att betala som privatperson eller har en remiss från offentlig sjukvård eller privat sjukförsäkring. De specifika reglerna för när patienter har rätt till kostnadsersättning för ortopediska skor och inlägg, och i vilka fall dessa anses vara patientens eget ansvar, skiljer sig mellan olika regioner.

Hos oss får du en helhetslösning med både utprovning och produktion av hjälpmedel under samma tak. Det bidrar till en enklare och snabbare process för dig som patient. Du riskerar inte att hamna mellan stolarna i din behandling, eftersom vi erbjuder alla steg på samma plats och alltid individanpassad hjälp.

Patient med privat sjukvårdsförsäkring

När du behöver individanpassade hjälpmedel som fotinlägg, proteser eller ortoser är det viktigt att utformning, mått och andra funktioner blir helt rätt. Därför arbetar såväl handläggare som ortopedtekniker med produktion i nära samarbete under hela din behandling hos oss på Camp Pro.

Fördelar med ortopediska fotinlägg

Användningen av ortopediska inlägg har många fördelar. De hjälper till att korrigera felställningar i fötterna, vilket kan leda till förbättrad hållning och minskad belastning på andra delar av kroppen. Dessutom kan de bidra till att minska smärta och obehag, öka stabiliteten och minska risken för skador. Inlägg kan även förbättra den övergripande komforten vid gång och när du står, vilket är särskilt viktigt för personer som spenderar mycket tid på sina fötter.

Ett ortopediskt inlägg kombinerar stöd och stötdämpning. Materialvalet är avgörande för att inläggen ska var tunna och smidiga och samtidigt ha en stabiliserande funktion. Ortopediska inlägg är skräddarsydda efter individen, till skillnad från vanliga förformade inlägg. 

Hur går det till?

Vi använder oss av flera moderna metoder för att tillverka formgjutna fotinlägg. Processen börjar med en detaljerad analys av dina fötter, inklusive ditt gångmönster och belastningsområden. Beroende på just ditt fotproblem kan vi använda oss av bland annat:

  • CadMed, en modern 3D-lösning för fotortopedi
  • Scanning
  • Gipsavgjutning
  • Lösningar i silikon

Det individuellt anpassade tillvägagångssättet säkerställer att varje par inlägg är perfekt utformade för att ge optimalt stöd och komfort utifrån ditt problem.

Olika typer av ortopediska inlägg

Camp Pro erbjuder en mångfald av ortopediska skoinlägg som är utformade för att möta olika behov och tillstånd. Från avlastande och stötdämpande inlägg som stödjer vid vanliga fotproblem som plattfot och överpronation, till mer specialiserade lösningar för idrottsrelaterade skador eller diabetesrelaterade fotproblem. Vi betonar betydelsen av individuell anpassning för att säkerställa att varje kund får ett inlägg som inte bara är bekvämt, utan också effektivt i att hantera specifika fotproblem.

Våra ortopediska inlägg kan hjälpa dig med bland annat följande diagnoser/skador: 

FAQ ortopediska inlägg

Vad är ett skoinlägg?

Skoinlägg är anpassade fotbäddar som placeras i skorna för att förbättra fotställningen och minska belastningen. De kan även kallas för fotinlägg eller ortopediska sulor.

Vilka material gör man inlägg av?

De olika material som används inkluderar skum, gel, kolfiber och plast. Valet av material varierar beroende på de specifika problemen och behoven. Mjuka skummaterial är till exempel bra för generell dämpning och komfort, medan fastare material som kolfiber ger stöd och stabilitet för mer allvarliga fotproblem. Gelbaserade inlägg används ofta för att absorbera stötar och minska belastningen på fötterna. Varje materialtyp erbjuder unika fördelar för olika fotvårdsbehov.

Hur vet man om man behöver inlägg?

Behovet av skoinlägg kan identifieras genom symptom som fotvärk, obehag vid gång, felställningar i fötterna eller genom en professionell fotanalys. Om du exempelvis upplever smärta i hälen, hålfoten eller trampdynorna, eller har benhinnesmärta vid löpning och ankelsmärta vid gång eller löpning, kan detta vara tecken på att du behöver skoinlägg eller ortopediska skor. Ortopediska inlägg kan vara effektiva för att avlasta och jämnt fördela trycket över foten, vilket kan lindra dessa besvär.

Vad är skillnaden mellan ortopediska inlägg och förformade?

Ortopediska inlägg är skräddarsydda för individens specifika fotform och behov, medan förformade inlägg är standardiserade och inte anpassade efter individuella förhållanden. Individuell anpassning gör vanligtvis stor skillnad eftersom fotparet ofta är olika, något som kan fångas upp i en avgjutning eller 3D-scanning. En annan stor fördel med ortopediska inlägg är att de kan formas efter den sko man använder. Om du exempelvis använder arbetsskor så kan man göra inläggen tjockare och lägga in mer stötdämpning i dem.

Hur länge kan jag använda mina inlägg?

Livslängden för dina inlägg beror på flera faktorer, såsom materialkvalitet, hur ofta de används och under vilka förhållanden. Generellt sett bör inläggen kontrolleras regelbundet för slitage och vanligtvis bytas ut ungefär en gång om året. Det är viktigt att byta ut dem när de börjar visa tecken på slitage eller när de inte längre ger det stöd och den komfort som de är avsedda för.

Vilket inlägg är bäst för hälsporre?

Om du lider av hälsporre kan du initialt prova stötdämpande hälkil. Fotbäddar utformade för hälsporre kan erbjuda avlastning och tryckfördelning på hälen, samtidigt som de adresserar de underliggande orsakerna till tillståndet. Det är även viktigt med korrekt skoval vid hälsmärtor. Stötvågsbehandling kan vara ett effektivt komplement, men det är viktigt att notera att denna behandling inte direkt hanterar orsakerna bakom hälsporren.