Mortons neurom

Namnet syftar på en nervknut som uppkommer av att nerven som löper mellan mellanfotsbenen (metatarsalbenen) och ut i tårna kommer i kläm, irriteras och svullnar. Nervens hölje förtjockas och ett neurom, en knuta, har uppstått.

Vanligast är att nerven mellan tredje och fjärde tån drabbas men det kan även förekomma mellan andra och tredje tån. Mortons neurom är ganska vanligt och förekommer i alla åldrar, kvinnor drabbas oftare än män. Orsaker är ofta ett nedsjunket främre fotvalv samt användande av för trånga skor.

Mortons neurom / Mortons metatarsalgi symptom och behandling camp pro

Symptom vid Mortons neurom

  • Smärta och domningar i framfoten, smärtan sitter oftast på undersidan av foten precis framför tåleden där neuromet sitter. Smärtan beskrivs ofta som brännande och/eller skärande.
  • Besvären kan komma och gå och det är vanligt att besvären förvärras gradvis över tid. Anledningen till att smärttillståndet kan förvärras över tid är att neuromet försämras, dvs. svullnaden i nerven ökar och nervens hölje förtjockas ytterligare för att stå emot påfrestningen. Allt detta gör att neuromet får mindre utrymme och nerven blir mer och mer irriterad

Behandling av Mortons neurom

  • Avstå från aktiviteter som gör ont, provocera inte smärtan, det förvärrar skadan.
  • Stabila skor med tillräcklig bredd för framfoten och bra stötdämpning i kombination med individuellt anpassade fotbäddar med avlastning för framfoten rekommenderas.
  • Konsultera en av våra terapeuter för råd med övningar som hjälper till att stärka fotens muskulatur.

Hitta en klinik

Camp Pro finns på ett flertal orter runt om i Sverige. Nedan hittar du kontaktuppgifter till våra kliniker.