Diabetes och diabetesfot

Camp Pro Ortopedteknik ger dig professionell hjälp att hitta rätt skor som kan lindra problem relaterade till diabetes. För personer med diabetes är det av yttersta vikt att dina skor eller sandaler passar bra och inte ger upphov till besvär.

Även individuellt anpassade fotbäddar (inlägg) kan vara en bra hjälp för att förebygga risk för diabetesfot med sår och infektioner. Vi tillverkar fotbäddar specifikt för just din fot. Enklare ortoser/hjälpmedel kan också behöva provas ut ibland, men oftast är det en kombination av skor och fotbäddar som ger bäst resultat för personer med diabetes.

Vanliga fotproblem vid diabetes

Personer med diabetes, både typ 1 och 2, har förhöjt blodsocker. Ett förhöjt blodsocker kan ge flera olika komplikationer. En vanlig komplikation är att du får nedsatt blodcirkulation, och nedsatt känsel (neuropati), framför allt i fötterna. Den nedsatta känseln gör att du inte känner av när foten skadas som till exempel vid ett skoskav eller av en sten i skon. Om du får ett sår på foten gör den nedsatta cirkulationen att såret har svårt att läka. Fotproblem vid diabetes, så kallad diabetesfot, kan innebära svårläkta sår som kan leda till infektion och i värsta fall nekros. Om du har haft ett fotsår tidigare är risken större att du får det igen. Om du upplever fotbesvär vid diabetes är det viktigt att titta på fötterna dagligen och vara observant på förändringar.

Det du kan göra själv för att ta hand om dina fötter är att se till att skorna du har passar foten bra. Vår erfarna personal kan hjälpa dig att hitta rätt skor för besvär vid diabetes och diabetsfot. Det du allmänt kan tänka på är att skon inte får vara smalare eller kortare än din fot och att den inte bör ha sömmar på insidan. Ett bra tips är att kontrollera fötterna varje dag, använd gärna en spegel om du har svårt att själv se under fötterna. Rodnader och förhårdnader kan vid diabetes utvecklas till fotsår. Kan du inte ta hand om dina fötter själv, gå regelbundet på medicinsk fotvård. Får du skav eller sår ta genast kontakt med din diabetessjuksköterska.

Vi på Camp Pro Ortopedteknik hjälper dig att prova ut individuella fotbäddar som avlastar dina fötter och på så sätt förebygger risken för sår vid diabetes. Vi ger dig råd om vilken typ av skor som passar bäst för dina fötter och provar ut specialanpassade skor. Om du har fått ett fotsår kan vi anpassa behandlingsskor och fotbäddar som avlastar såret och hjälper till i sårläkningen.

För mer information om diabetes och vilken vård som Sophiahemmet erbjuder klicka här.

Butik med särskilt utvalda fotbäddar och ortopediska skor för diabetes och diabetesfot

Ortopediska skor eller sandaler för diabetes anpassas efter dina fötter och är till för att avlasta, stabilisera, korrigera och skydda din fot. Ofta är det lämpligt med fotbäddar / inläggssulor som fördelar tyngd och tryck jämt på fotsulan. Ortopediska inlägg och fotbäddar bidrar till att förhindra trycksår och rodnader vid diabetes.

I vår butik, som finns på plan 1 i anslutning till mottagningen, finns ett brett utbud av bra ortopediska skor och sandaler för dig med diabetes. Dit kan du alltid komma och titta, men vill du ha specifik hjälp med utprovning bokar du en tid, telefon: 08-50 11 99 00. Öppettider i butiken är 08.00-16.00.

Var observant på eventuella tryckmärken eller rodnader när du använder dina ortopediska skor, sandaler eller individuellt anpassade fotbäddar. Om dessa inte försvinner bör du kontakta oss för rådgivning och justering.

Hur kommer du hit?

Vi välkomnar alla, med eller utan remiss. För att boka tid kontakta oss per telefon: 08-50 11 99 00. Vid allmänna frågor går det även bra att mejla sophiahemmet@camppro.se

Vår mottagning finns i Lill-Janshuset vid Sophiahemmet, Södra Fiskartorpsvägen 15 H, 3 trappor. Det tar ca 5-7 minuter att gå hit från Sophiahemmets huvudentré. Närmaste tunnelbana är Stadion eller Tekniska Högskolan. Åker du Roslagsbanan är hållplatsen Östra Station. Buss 4 stannar också vid Östra Station. Cirka 10 minuter tar gångvägen från tunnelbanan och Östra Station. Närmast Lill-Janshuset kommer du med buss 6, 54 eller 75 som stannar vid hållplats Östermalms IP.

Hitta en klinik

Camp Pro finns på ett flertal orter runt om i Sverige. Nedan hittar du kontaktuppgifter till våra kliniker.