Hopparknä (Patella tendinopati)

Diagnosen är vanlig inom idrotter som involverar hopp och explosiva rörelser därav namnet Hopparknä. Symptomen kan också debutera efter ett akut trauma mot senan eller som ett resultat av upprepade mikrotrauman.

Patellatendinopati är den medicinska termen och syftar till en överbelastning av knäskålssenan som skapar obehag kring senans fäste vid underbenet och/eller runt knäskålens nedre kant. Patellasenan är en förlängning av den sena som omfattar de främre lårmusklerna (quadriceps) som sen omfamnar knäskålen och fäster i underbenets framsida och symptomen är en reaktion på att senan inte orkar hålla emot belastningen från lårmuskulaturen.

Symptom kan debutera med smärtor efter ett enda hopp, en kraftansträngning eller ett hårt träningspass. För andra kommer smärtan mer smygande framförallt i samband med ansträngning.

Hopparknä Patella tendinopati Camp pro

Symptom vid Hopparknä

  • Intensiv smärta längs den yttre kanten av knäskålen (patella) och/eller runt senfästet mot underbenet, det är inte ovanligt att smärtan upplevs som värst när knäet är i fullt sträckt (extenderat) läge.
  • Smärtan blir ofta värre med aktiviteter som gång i trappor, hopp eller löpning, ibland upplevs även morgonstelhet. I början uppträder symptomen vanligen efter aktivitet för att i förlängningen kännas under aktivitet och även i vila.

Behandling av Hopparknä

  • Vila från provocerande aktivitet tills du är besvärsfri, därefter gradvis stegrande återgång till normal aktivitetsnivå.
  • Att kyla det ömmande området kan ge smärtlindring på kort sikt.
  • En av våra terapeuter kan fastställa eventuella svagheter eller obalanser av muskulatur i bål, höft, ben och fot och baserat på de kliniska fynden skapa ett tränings-/stretchningsprogram anpassat efter dina individuella symptom och behov.
  • Individuellt anpassade fotbäddar med korrigering av felaktig biomekanik ger bra förutsättningar för en sund kinetisk kedja.
  • Ortoser och tejpning kan hjälpa till för att avlasta senfästet, fråga vår personal om vilket som kan hjälpa dig bäst. Läs mer om knäortoser här.
  • Se över dina skor, stabila skor med bra stötdämpning rekommenderas under rehabiliteringsfasen.
  • Stötvåg kan underlätta läkning och minska smärta.

 

Boka tid för undersökning

 

Senast uppdaterad: 2021-08-26

Skribent: Redaktionen Camp Pro Ortopedteknik

Camp Pro består av ortopedtekniker, legitimerade naprapater, kiropraktorer, ortopedingenjörer och fysioterapeuter. Informationen är skriven och granskad av experter med lång klinisk erfarenhet och kunskap om medicinska diagnoser, behandling, ortopedteknik & rehabilitering.

Kontakta eller läs mer om vår legitimerade personal:
Ortopedteknik | Ortopedteknik L2Skåne

Läs mer om legitimering: socialstyrelsen.se/legitimation
Läs mer om legitimation & skyddad yrkestitel för:
NaprapatKiropraktorFysioterapeutOrtopedingenjör

Camp Pro Lomma

Industrigatan 2

Lomma

040-49 20 04
Camp Pro

Camp Pro Helsingborg

Bergaliden 11, Norra gaveln, ingång J.

Helsingborg

040-49 20 04
Camp Pro

Camp Pro Malmö

Eric Perssons väg 5

Malmö

040 - 49 20 04
Camp Pro

Camp Pro Ortopedteknik Sophiahemmet

Södra Fiskartorpsvägen 15H

Stockholm

08 - 50 11 99 00
Camp Pro

Camp Pro Ortopedteknik Sophiahemmet L2

Valhallavägen 91

Stockholm

08 - 20 00 77
Camp Pro

Camp Pro Uppsala

Fyristorg 6

Uppsala

018-13 12 00
Camp Pro

Camp Pro Ängelholm

Verkstadsgatan 4

Ängelholm

040-49 20 04
Camp Pro