Knäortos & knäskydd

En knäortos kan även i vardagligt tal kallas knäskena, knästöd eller knäskydd. Vanligast är att du behöver en knäortos för att du har instabilitet eller smärtor i knäet vid belastning.

Det finns många olika sorters knäortoser och beroende på problem och behov så kan knäortosen se olika ut. De enklaste och minst stabila är oftast gjorda i elastisk textil och har stabiliserande spiralfjädrar på sidorna. Mjuka knäortoser fungerar genom att komprimera mjukdelarna och ge ett lätt stöd för knäet. En mjuk knäortos används oftast för diffusa smärtproblem och lättare instabilitet i t.ex. knäskålen (patella).

Är knäet mycket instabilt som vid vissa ledbandsskador behövs en rigid/stel knäortos som ger ett rejält stöd. Rigida knäortoser är oftast tillverkade i någon form av metall eller komposit och har rejäla leder för att stabilisera.

Om det är knäskålen (patella) som ger problem, till exempel vid luxation, hopparknä eller patellofemoralt smärtsyndrom behövs stabiliteten först och främst runt knäskålen.

En knäortos kan lindra, avlasta och förebygga smärta

Knäortosens huvudsakliga syfte kan vara kompressionsgivande, stabiliserande eller avlastande. En knäortos ger ökad stabilitet i knäleden och det finns flera olika modeller som ger olika stöd beroende på ditt behov.

En mjuk knäortos räcker ofta för att stabilisera mindre skador och för att fungera kompressionsgivande. Den skapar en lokal kompression runt ditt knä samtidigt som du får avlastning för knäleden. Kompressionen motverkar även lokal svullnad i knäleden. En rigid knäortos kan exempelvis vara nödvändig för att lindra smärtor kring det påverkade området genom att erbjuda avlastning för knäleden.

Hos oss på Camp Pro hittar du knäortoser med många olika funktioner. Vi har knäortoser med olika slags förstärkningar och leder för att stödja den delen av knäleden som kräver mest stabilitet. Du kan exempelvis få stöd för överrörlighet och översträckning eller stöd som minskar belastningen på knäleden. En avlastande knäortos kan lindra smärtan och är vanlig vid flera olika skador eller problem där inflammation är en orsak till smärta.

Boka en tid så hjälper vi dig att hitta en knäortos som passar just dig. När du besöker oss för att prova ut ett knäskydd eller en knäskena anpassar vi alltid behandlingen och knäortosen efter just dina behov så att du kan få korrekt avlastning och smärtlindring.

Vanliga skador och diagnoser där vi ofta erbjuder en knäortos / knäskydd

  • Främre korsbandsskada eller ruptur (ACL). Efter en ACL-skada kan du få problem med instabilitet och översträckning i knäet. En knäortos kan då hjälpa genom att stabilisera och minska översträckningen.
  • Bakre Korsbandsskada eller ruptur (PCL).
  • Sidoligamentsskada eller ruptur (MCL, LCL). Vid skada på sidoligamenten blir knäet instabilt och vacklar i sidled och kan då stabiliseras av en ortos med skenor och leder.
  • Patellaluxation/Knäskålsluxation. Efter en patellaluxation kan knäskålen vara instabil och behöva ett stöd för att inte luxera (hoppa ur led) igen. En patellastabiliserande ortos har en förstärkning runt patella framför allt på utsidan då det oftast är åt det hållet den vill luxera.
  • Patellofemoralt smärtsyndrom (PFSS). Smärta mellan knäskål och lårbenet kan ofta minska om knäskålen stabiliseras.
  • Knäartros/Gonartros. Vid artros i knäleden blir ledytorna påverkade och orsakar smärtor. En avlastande knäortos kan avlasta de påverkade ledytorna och minska smärtan.
  • Hopparknä
  • Löparknä
  • Översträckning
  • Överbelastning