Handledsortos

En handledsortos ska stödja och avlasta besvär som kan uppkomma i och omkring en handled genom att hålla leden still. Med en handledsortos kan rörelsen i leden minska och på så sätt även smärtorna och besvären.

Det finns flera olika sorters ortoser beroende på hur mycket stabilitet som behövs. Vissa har en eller fler stabiliserande skenor för att hindra rörelse. Skenan kan sitta på sidan mot handflatan eller mot handryggen eller både och. Vissa handledsortser ger även ett stöd till tummen. En handledsortos kan också användas vid frakturbehandling.

Hos Camp Pro hittar du ett stort utbud av handledsortoser, handledsskydd och handledsstöd för just dina behov. Här får du personlig hjälp att prova ut stöd och skydd för din handled som lindrar dina besvär.

Stort utbud av olika ortoser och skydd för handled

De flesta handledsortoser som används är tillverkade i textil och har en knäppning med kardborreband. Det kan även finnas extra band som fästs för att öka stabilieteten. Handledsortoser som är i textil har ofta en ficka där en stabiliserande skena sitter. Denna skena kan oftast tas ut för att ortosen ska kunna tvättas ordentligt.

Vid en spastisk eller paretisk hand som till exempel efter en stroke kan en handledsortos ha som funktion att motverka kontrakturer och hålla handen i en neutral position. En kontraktur innebär att handleden och fingrarna blir stela i en position och blir svåra att räta ut. En ortos tillsammans med handterapi kan upprätthålla eller öka handens rörelse.

Individuellt anpassade handledsortoser

Vid extrem instabilitet eller en avvikande form kan det i vissa fall behövas göras en individuell ortos efter skanning eller gipsavgjutning. Dessa utformas av en ortopedingenjör och kan se olika ut från person till person. Hos Camp Pro Ortopedteknik har vi erfaren och legitimerad personal som tar hänsyn till dina besvär hjälper dig utforma en ortos för just din handled som lindrar smärtan och motverkar besvär. Boka en tid så hjälper vi dig att hitta en handledsortos som passar just dig så att du kan få korrekt avlastning och smärtlindring.

Vanliga skador och diagnoser där vi rekommenderar en handledsortos

En handledsortos kan till exempel hjälpa vid besvär som:

  • Överansträngning
  • EDS (Ehlers-Danlos syndrom)
  • Reumatism
  • Artros
  • Överrörlighet
  • Lateral epikondylit
  • Posttraumatisk Inflammation

Läs mer om skador och diagnoser i vårt kunskapscentrum.