Tumortos & Tumstöd

En tumortos är en ortos som ger ett stöd till tummens leder, från leden som börjar vid handleden och ut till den yttersta tumleden.

En tumortos kan innefatta endast tummen eller vara inbakad i en handledsortos där även handleden får ett stöd. Konstruktionen i en tumortos är anpassad för att ge bästa möjliga avlastning samtidigt som ditt naturliga greppmönster bibehålls.

När behövs en tumortos?

Problem med smärtor i tummen kan ofta bero på artros i tumbasen. Artros i tumbasen kan komma efter en överbelastning av tummen under en längre tid som till exempelvis vid monotont arbete som frisör eller kontorsarbete. När ledbrosket blir slitet upplevs leden som instabil vilket kan orsaka smärtor. Förslitningsskador i tummen medför försämrad glidyta i tumleden vilket gör tummen stelare och mindre rörlig. Många upplever smärta i samband med rörelse eller svullnad och rodnad i samband med förslitningsskador.

Tummen är en väldigt central del av handens funktion varför smärta i tummen påverkar hela vardagen. En tumortos kan lindra smärtan genom att stabilisera och avlasta leden. Avlastning innebär att tumortosen stödjer tummens leder med hjälp av avlastande skenor som sitter insydda i tumortosen. Skenorna fixeras med hjälp av elastiska material som kan justeras med hjälp av olika anpassningsbara konstruktioner för att uppnå mer eller mindre stöd för lederna. Tumortoser är oftast tillverkade av elastiska, kompressionsgivande material som tack vare dess anatomiska passform följer tummens konturer på bästa sätt.

Smärtor kan även komma vid en reumatisk sjukdom och kan även då mildras med en tumortos. Har du även problem i handleden så finns det även ortoser som ger stöd både för handled och tumme.

Individuellt anpassade tumortoser

Vid extrem instabilitet eller en avvikande form kan det i vissa fall behövas göras en individuell ortos efter skanning eller gipsavgjutning. Dessa utformas av en ortopedingenjör och kan se olika ut från person till person. När du besöker Camp Pro för en individuellt anpassad tumortos utgår vi alltid från dina behov för att skapa den bästa möjliga lösningen för dina besvär.

Hos Camp Pro har vi ett stort utbud av tumortoser i olika form, material och för flera olika ändamål. Vi har både korta och långa tumortoser samt mjuka eller rigida ortoser. Rigida tumortoser är smidiga och elastiska samt har extra stabilitet runt tummens strukturer. En rigid tumortos ger avlastning för tummens leder och ett stabilt stöd samt skyddar och stödjer även tummens MCP-led. Mjuka tumortoser avlastar tummens leder och ger ett lätt stöd på ett smidigt och elastiskt sätt.

Alla våra tumortoser är tillverkade av smidiga, moderna och följsamma material som andas och känns behagligt mot huden.

Vanliga skador och diagnoser där vi rekommenderar en tumortos

En tumortos kan bland annat hjälpa vid:

  • Förslitningsskador
  • Reumatisk sjukdom
  • Posttraumatiskt
  • Vid instabilitet i tumme och leder

Läs mer om skador och diagnoser i vårt kunskapscentrum.