Ortopediska skor

Skor är något som vi alla använder. Det finns ett stort utbud av mer och mindre bra skor i handeln, varav många fungerar om du inte har några problem med dina fötter. Det är först när du börjar få problem med fötterna eller benen som fokus skiftas från skornas utseende till dess funktion. Problemen kan variera men det är ofta smärta som hindrar oss i vardagen. En del av de problem som uppstår kan du själv avhjälpa genom att t.ex. köpa prefabricerade eller specialanpassade inlägg/fotbäddar och skaffa skor som är stabilare, rymligare, med en stelare sula eller med bättre avrullning/avslutning av steget.

I de fall du har en varaktig funktionsnedsättning, där det inte räcker att byta till en bättre sko, kan en ortopedisk sko förskrivas. Detta gäller vid vissa funktionstillstånd som finns specificerade i Regions Stockholms Hjälpmedelsguide.

Det behövs först göras en behovsbedömning hos en läkare (remittent) med specialistkompetens som sedan skickar en remiss på ortopediska skor till oss. Dessa ortopediska skor är avsedda att användas för att kompensera strukturella och funktionella missbildningar eller skador på ett underben/fot och används oftast tillsammans med specialanpassade inlägg/fotbäddar.

Under förskrivningen som sker vid ditt besök hos oss görs en bedömning om du blir bäst hjälpt av en anpassad konfektionssko/bekvämsko eller om du behöver individuellt anpassade måttbeställda skor. Det finns en mängd varianter av ortopediska skor med olika former, bredder, vidder, volymer och sulor för att kunna passa just ditt behov. Har du olikstora fötter beställs skorna så att de skall passa dina fötter på bästa sätt. Du får hjälp av vår utbildade personal att prova ut eller beställa hem den typ av sko som passar just dig.

För ortopediska bekvämskor utgår en egenavgift på 1000 kronor som du betalar själv, medan Region Stockholm står för resterande kostnad.

Vid vissa tillstånd förskrivs det behandlingsskor för hjälpa till med bl.a. läkning av sår som kan ha uppstått av cirkulationsrubbning, känselbortfall och/eller neuropati. De används under en begränsad tid och är ofta rymligare än andra ortopediska skor för att rymma inlägg med avlastningar för sår och förband. Oftast har de stela sulor och en rundad sula framtill för att underlätta avrullning och minska belastningen på mellan- och framfotsbenen.

Skoändringar kan även utföras på dina egeninköpta skor. Innan en ändring utförs ser vi över skorna tillsammans för att se att de uppfyller de krav som behövs för att få önskad effekt av den planerade skoändringen. Det kan vara allt från skoförhöjning, om du har benlängdsskillnad, till att underlätta handhavandet av skon med pådragsöglor eller byta ut snörning till kardborreband.

Antalet ortopediska skor och ändring av skor du kan få hjälp med är begränsade till 2 par per år. 3 par kan förskrivas vid förstagångsförskrivning. Mer information finns på Hjälpmedelsguiden. För att boka tid ring 08-50 11 99 00

I Region Uppsala gäller andra regler och kostnader för ortopediska skor. Ring Camp Pro Uppsala för mer information och bokning 018-13 12 00.

 


Vi kan förstås även hjälpa alla utan remiss att hitta den bästa skon. Vi har tre butiker i Stockholm med stort och varierat utbud av noga utvalda modeller. Butikerna finns vid Hornstull, Kungsgatan och Sophiahemmet.