Ankelortos (Fotledsortos & Fotledsstöd)

En ankelortos eller fotledsortos har som funktion att stödja foten och ankeln när det finns behov för det. Foten kan till exempel vara instabil på grund av en ligamentskada eller så kan fotens och benets funktion vara nedsatt på grund av en sjukdom eller nervskada längre upp i kroppen.

Beroende på vad för problem ortosen ska hjälpa kan utformningen vara olika. Hos oss på Camp Pro hittar du mjuka fotledsstöd som ser ut som en tjockare strumpa, de ger ett lätt stöd och kompression. Mjuka fotledsstöd används när problemen inte är så svåra men det finns ett behov för ett stöd för fotleden. Vid svårare skador behövs stabilare fotledsskydd. Rigida eller stela fotledsortoser består av stelare band eller inbyggda stabiliserande delar.

Vid svår artros och smärta kan det ofta behövas en helt rigid ortos. Hos Camp Pro Ortopedteknik får du hjälp av legitimerade ortopedingenjörer för utprovning och individuell anpassning.

Boka en tid så hjälper vi dig att hitta en ankelortos som passar just dig. När du besöker oss anpassar vi alltid behandlingen och ortosen efter just dina behov så att du kan få korrekt avlastning och smärtlindring.

En fotledsortos kan lindra, avlasta och förebygga smärta

Fotledsortosers huvudsakliga syfte är att vara stabiliserande och/eller avlastande samt kompressionsgivande. En fotledsortos skapar en lokal kompression runt leden samtidigt som du får den stabilitet och/eller avlastning för fotleden som du behöver. Kompressionen motverkar även lokal svullnad i fotleden.

Vi erbjuder flera olika ankelortoser med eller utan skenor och med olika konstruktion för att stödja fotleden. Hos oss på Camp Pro hittar du ankelortoser för många diagnoser och besvär. En rigid ankelortos kan exempelvis vara nödvändig för att lindra smärtor kring det påverkade området genom att erbjuda avlastning för fotleden. En mjuk ankelortos räcker ofta för att stabilisera mindre skador och fungerar som kompressionsgivande.

Ankelskydd anpassade till flera olika diagnoser & besvär

En ankelortos kan ha olika uppgifter beroende på orsak och besvär. Nedan förklaras några vanliga skador och diagnoser där en ankelortos kan hjälpa:

  • Stukning/Vrickning (distortion). Vid problem med stukning av foten kan en ortos som ger kompression och ett stöd sidledes underlätta vid aktivitet och minska risken för återkommande stukningar.
  • Ligamentsskador eller överbelastning. Beroende på vilket ligament som är skadat kan det behövas olika mycket stabilitet. Det kan variera från en enklare ortos i strumpmodell till en stabilare med snörning och band.
  • Artros. Vid lätt artros kan det hjälpa med en ortos som komprimerar och stödjer fotleden. Vid grav artros kan det behövas en rigid ortos som håller leden helt still och på så sätt minskar smärtan. Dessa tillverkas individuellt på en ortopedteknisk avdelning.
  • Neurologisk sjukdom/skada. Vid en neurologisk skada eller sjukdom kan du drabbas av droppfot. En droppfot gör att du inte kan lyfta på foten när du går vilket kan bidra till att du snubblar. Då kan en droppfotsortos som håller upp foten i neutralläge vara till bra hjälp. Beroende på hur instabil foten är kan den vara tillverkad i plast eller kolfiber. Ortosen håller foten i en vinkel som underlättar vid gång och minskar risken för att snubbla.

Vi på Camp Pro har flera olika sorters fotledsortoser och fotledsstöd och kan hjälpa dig att hitta en som passar just dig. Boka en tid idag för individuell anpassning hos någon av våra anläggningar.